TÜRK DÜŞÜNCESİNİN DİNAMİKLERİ
Genel Bakış
Türk düşünce hayatına, siyasi sebeplerin ötesinde bilhassa başka bir aklı, dili ve söylemi inşa eden karşılaştırmalı bakış açısı gün geçtikçe kayboluyor. Hiç şüphesiz Kurtuluş Kayalı günümüzün dijitalleşen toplum ve kültür hayatının getirdiği sathi eğilimlere karşın Türk düşünce hayatının canlı görünümlerini dönemlerin ruhunu ihmal etmeden metin merkezli ele almayı sürdüren ender entelektüel tarihçilerden biri.
Türkiye’de düşünce tarihi incelemelerinin gelişmesinde öncü rol oynayan Kurtuluş Kayalı’nın ağırlıklı olarak sözlü sunumlarından oluşan Eskimeyen Entelektüellere Yaslanan Türk Düşüncesinin Dinamikleri, kültürel atmosferde şekillendirici etkisi bulunan başlıca düşünürleri karşılaştırmalı bir şekilde kavrama çabasını yansıtmakta. Kültür tarihimize kurucu katkılar yapan Kemal Tahir, Şerif Mardin, Erol Güngör, Hilmi Ziya Ülken, İdris Küçükömer, Tarık Buğra, Niyazi Berkes, Doğan Avcıoğlu, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Lütfi Ömer Akad, Doğan Ergun, Yücel Çakmaklı ve Hüsamettin Arslan çalışmada üzerinde durulan isimler.
Diri ve dinamik anlatımıyla ilgiyi sürekli canlı tutan Türk Düşüncesinin Dinamikleri aynı zamanda Kurtuluş Kayalı’nın çalışmalarının art alanına, diğer bir anlamda onun kitaplarına, yazılarına, ezcümle “portre”lerine zemin teşkil eden soru sorma ve yön arama çabasına davet niteliğinde. Eser yakın dönem Türk entelektüel pratiği üzerine kafa yoran herkes için vazgeçilmez bir kaynak.